7 i 8 kwietna 2015 roku, dzieci 4 – letnie obchodziły Światowy Dzień Zdrowia. 7 kwietnia przypada 67 rocznica powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym” to hasło przewodnie tegorocznej kampanii, koncentrujące się na bezpieczeństwie żywności. Z tej okazji WHO przypomina, że niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, od biegunki do nowotworów. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci. Zajęcia w tym dniu miały na celu przybliżenie dzieciom tematyki zdrowotnej oraz zachęcanie do zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania. 4 – latki przeniosły się na wirtualne gospodarstwo rolne, poznając tajniki bezpiecznej, zdrowej uprawy warzyw i owoców. Edukacyjny film, rozmowa, ilustracje, ćwiczenia oraz zabawa w gotowanie zupy, robienie sałatki, wyścig rolników, itp. zajęcia pozwoliły dzieciom wzbogacić wiedzę na temat zdrowej, bezpiecznej żywności.
Redakcja strony: Aktualności Rejestr zmian
Obsługa i nadzór techniczny: IntraCOM.pl